Får inte vara pappa till sitt barn

1:44 min

Det kan vara svårt för föräldrar till ensamkommande flyktingbarn att få vårdnaden för sitt barn när de kommit till Sverige i ett senare skede. Amir kom till Sverige från Syrien ett år efter sin son Danny, i väntan på uppehållstillstånd kan han inte hjälpa sin son som mår psykiskt dåligt.

- I Syrien hjälpte jag min son med allt i 15 år, nu när han mår dåligt får han inte bo hos mig, när jag besöker honom öppnar han ibland inte dörren, jag vet inte vad jag ska göra, säger Amir pappa till 17-åriga Danny.

Tillsammans med pappa Amir och storebror Hassan besöker jag Danny på hans HVB- boende i Göteborg. Persiennerna är nerrullade och det luktar instängt i det lilla rummet. Danny har påsar under ögonen och mumlar fram att han inte ätit på flera dagar. Han säger överhuvudtaget inte särskilt mycket, istället är det storebror Hassan som pratar:

- Han mår jättedåligt och han är jätteledsen hela tiden, säger Hassan om sin lillebror.

Pappa Amir kan inte bli vårdnadshavare för sin son då han kommit till Sverige efter att sonen fått ett uppehållstillstånd. Det gör att Danny inte kan bo med pappa och storebror som inte heller kan få information från socialsekreterare och god man om hur Danny mår, om inte Danny själv vill det.

Först när Amir fått ett eget uppehållstillstånd kan den utredning om föräldraskap, som skatteverket gör, påbörjas. Väntetiderna för uppehållstillstånd är långa och Amir är inte ensam om att ha hamnat i den här situationen:

- Då måste man visa att man är vårdnadshavare och det blir man inte innan föräldrarna har fått ett uppehållstillstånd och blivit folkbokförd hos Skatteverket. Först då kan man registreras som vårdnadshavare för barnet, säger Eva Von Sheele, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Eva Von Sheele konstaterar att de långa väntetiderna för uppehållstillstånd är ett problem för den här gruppen föräldrar men menar också att hårda kontroller av vårdnadshavare är viktiga:

- Det förekommer trafficking och annan människohandel i den här världen, och särskilt när det gäller barn. Så vi måste vara väldigt försiktiga och säkra på att det verkligen är föräldrar som utger sig för att vara det, säger hon.