Ukrainas premiärminister avgår

1:27 min

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk meddelade i dag i ett tv-sänt tal att han avgår. Han hänvisade bland annat till den politiska krisen i landet.

– Jag har fattat beslutet att avgå som Ukrainas premiärminister. På tisdag, den 12 april, meddelar jag parlamentet, säger Jatsenjuk.

Den avgående premiärministern säger i ett sex minuter långt tv-tal att han gör detta för att rädda stabiliteten i en tid av krig. Att man inte kan ägna sig åt att diskutera det här mer, att den politiska krisen i regeringen förhindrar och "paralyserar" möjlighet till "verklig förändring" i landet. 

Det är nu under en lång tid som parlamentet har försökt att avsätta premiärministern men inte lyckats. Nu säger han alltså själv att det är tid att avgå.

Vad detta betyder för den politiska stabiliteten i Ukraina är oklart, men enligt Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren finns redan en efterträdare.

– Det finns redan en ny premiärminister, Volodymyr Hrojsman, som är nuvarande talesman i parlamentet. Det har både den avgående premiärministern och presidenten enats om att han ska tillträda och därmed också kunna tillsätta en ny regering, säger Maria Persson Löfgren.

Hon menar att Jatsenjuks avgång kan kopplas till avslöjanden kring presidentens affärer.

– Presidenten har förlorat förtroende och på något sätt försöker nu premiärminister att avlägsna sig från presidenten genom att i förtid avgå och faktiskt också hålla ett tal som man kan se som inför ett nytt val, han talar på ett sådant sätt, säger hon. 

För mindre än två månader sedan förklarade Ukrainas president Petro Porosjenko att han ville ha en helt ny regering och bad premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå.

Enligt president Porosjenko hade premiärministern då förlorat allmänhetens tillit till hans förmåga att bekämpa korruption och klara Ukraina ur den ekonomiska krisen.