Upptrappade strider i Aleppo

1:23 min

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura väntades under söndagen till Damaskus för att förbereda för en ny runda fredssamtal som är planerade till i mitten av nästa vecka. Samtidigt rapporteras om upptrappade strider i Aleppo-området, trots det eldupphör som både rebeller och regeringssidan sagt sig respektera.

Våldsamma strider har blossat upp igen. Regeringen anklagar rebellgrupper som lovat respektera eldupphöret för att ha gått med al-Qaidagruppen Nusrafronten för att attackera regeringsarmén.

Nusra står utanför överenskommelsen och omfattas inte av eldupphöret.
Det senaste dygnet har striderna krävt minst 35 dödsoffer. 

Samtidigt säger Syriens premiärminister på ett besök i Moskva att den syriska armén med hjälp av ryskt flygvapen förbereder en offensiv för att ta tillbaka hela Aleppo. Staden är ju sedan länge delad i en regimkontrollerad del och en del kontrollerad av rebellgrupper, även om den rebellkontrollerade delen krympt.

På söndagskvällen väntades FN-sändebudet Staffan de Mistura komma till Damaskus för att förbereda för de fortsatta fredssamtalen som är tänkta att hållas i veckan som kommer. de Mistura har tidigare sagt att han hoppas att nästa runda kommer att bli mer konkret när det gäller politiska förändringar i Syrien.

En av de stora frågorna är president Bashar al Assads framtid, en fråga som inte bara delar Syrien utan även de länder som engagerat sig i Syrienkonflikten som till exempel Saudiarabien, USA och Turkiet. Det är länder som kräver att Assad avsätts, medan bland andra Iran och Ryssland gett sitt stöd till Assad.