Nya uppgifter från terrorförhör i Bryssel

2:04 min

I Bryssel börjar det komma ut uppgifter från de förhör som hålls med de som har gripits misstänkta för terrordåden i Bryssel. En av de som förhörs är en 23-årig svensk man. Bland annat söks nu en ryggsäck, som misstänks innehålla sprängmedel.

Polisen och åklagare i Belgien sägs nu ha kommit fram till att de här två grupperna av misstänkta gärningsmän vid terrordåden i Bryssel var uppdelade på två olika adresser i två olika kommuner i Bryssel, Shaarbeek och Etterbeek.

Det ska ha varit utifrån de här platserna som gärningsmännen sedan utgick ifrån inför det att de tog sig till sina attentatsplatser.

Polisen har genomfört flera olika husrannsakningar, bland annat på en adresser i Etterbeek, där den 23-årige svensken ska ha haft sitt gömställe i väntan på att terrordådet i tunnelbanan skulle utföras.

– Efter att dessa uppgifter blev kända har man genomfört husrannsakan på den adressen för att vad vi förstår leta efter en ryggsäck, som är saknad och som den här 23-årige svensken har setts bära på övervakningsbilder. Polisen befarar att den kan innehålla sprängmedel som inte detonerat, säger Sveriges Radios korrespondent, Jan Andersson, på plats i Bryssel.

I Belgien och även i Frankrike är det flera som nu höjer på ögonbrynen över att det läcker uppgifter från den Belgiska åklagarmyndigheten. Åklagarna har varit väldigt öppna med information till olika medier.

– Det är flera experter på bland annat kontraterrorism som menar att det här är helt felaktig strategi, eftersom den här förundersökningen fortfarande pågår. Då är det väldigt viktigt att sådana här uppgifter som kan vara väldigt känsliga inte delges för omvärlden. Därför finns det en del kritik, även om advokaterna, vad vi har förstått, inte uttalat sig ännu och varit kritiska mot det här, säger Jan Andersson.