Tårgas mot flyktingbarn vid Makedoniens gräns

2:39 min

Läget blir alltmer desperat för tiotusentals flyktingar och migranter som är fast i Grekland sedan gränserna norrut i Europa stängts.

Omkring 300 skadades på söndagen när makedonsk polis sköt tårgas och gummikulor mot människor som försökte forcera taggtrådsstängslet vid gränsen i norra Grekland.

Grekiska myndigheter trappar nu upp sina försök att få flyktingar och migranter att flytta till läger organiserade i statens regi. 

Videoklipp från gränsen mellan Grekland och Makedonien visar hur en grupp människor försökte forcera taggtrådsstängslet som sedan en dryg månad helt blockerar vägen norrut för flyktingar och migranter. 

Från andra sidan stängslet svarade makedonsk polis med tårgas och gummikulor. 

En representant för Läkare utan gränser sa till nyhetsbyrån Reuters att omkring 300 personer behövde vård, även barn som utsatts för tårgasen. Från makedonsk sida sa man att tre poliser skadats och att flera personer kastat sten över gränsen.

En talesperson för Greklands regering fördömde under söndagen den makedonska polisens agerande och kallade det för "farligt och beklagligt".

Omkring 11 000 människor, de flesta från Syrien och Irak, vägrar att lämna det provisoriska tältlägret som de senaste månaderna vuxit fram kring järnvägsspåret och ut på åkrarna kring den lilla byn Idomeni vid Greklands norra gräns. Många av de tältande är barn och förhållandena är mycket svåra, särskilt när det regnar och är kallt.

I början av mars stängde Makedonien och flera andra länder längs den så kallade Balkanrutten sina gränser för flyktingar och migranter. Nu är över 50 000 fast i Grekland.

Med bland annat militärens hjälp har landets regering satt upp tillfälliga läger runt om i landet men rykten om dåliga förhållanden där gör att många väljer att stanna kvar under ännu sämre omständigheter på platser som Idomeni eller i Piraeushamnen utanför Aten.

När turistsäsongen nu närmar sig på allvar trappar myndigheterna upp sina försök att få människor därifrån och i dag börjar flygblad spridas på olika språk med budskap som "vi står vid er sida, vi älskar er, men ni kan inte stanna i Piraeushamnen längre”.

De som är fast i Grekland kan söka asyl där eller ansöka om att bli omplacerade till andra EU-länder, en process som hittills gått mycket trögt.

De som har kommit efter att det nya avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft den 20 mars riskerar att skickas tillbaka till Turkiet och hålls nu inlåsta i läger på de grekiska öarna.

I förra veckan kom Amnesty international med en rapport som riktar skarp kritik mot förhållandena i de låsta lägren där även små barn, äldre och funktionshindrade vistas.

Syftet med avtalet är att få ett stopp på den stora flyktingströmmen över Egeiska havet och den senaste veckan har antalet båtar som kommer varje dygn minskat dramatiskt.

Men fortfarande gör människor den livsfarliga resan och i helgen drunknade fyra kvinnor och ett barn när deras båt kapsejsade på väg mot den grekiska ön Samos.