Ex-presidents dotter i Peru allt närmare presidentpost

1:35 min

Preliminära resultat från presidentvalet i Peru visar att Keiko Fujimori har vunnit över en tredjedel av rösterna. Keiko Fujimori är dotter till Perus expresident Alberto Fujimori, som sitter i fängelse dömd för korruption och brott mot mänskligheten.

– Jag röstade redan tidigt i morse, på Keiko, säger Elena, som säljer glasspinnar utanför en vallokal i Lima.

Keiko Fujimori fick över en tredjedel av rösterna i första omgången i presidentvalet. Hon går därmed vidare till en andra omgången, där hon kommer att möta högerkandidaten Pedro Pablo Kascynski. Vänsterns kandidat, Veronika Mendoza, kom på tredjeplats.

Keiko Fujimori är dotter till Alberto Fujimori, som många peruaner anser var en diktator eftersom han upplöste kongressen, kontrollerade medier och mutade parlamentsledamöter när han styrde Peru på 90-talet. 

Men Elena tror inte att Keiko kommer göra om sin pappas misstag. Sedan kommer en polis fram och säger till Elena att hon inte har tillstånd att stå här. Det blir bråk. Folk som stått i kön flera timmar för att vänta på att få rösta säger till polisen att han ska lämna glassförsäljerskan ifred.

– Låt människor jobba, hur ska de annars överleva, säger Alice. Hon har just röstat blankt.

– Jag har vuxit upp och blivit gammal i Peru. Vi har aldrig haft en president som inte varit korrupt, fortsätter hon. Peru har haft hög tillväxt i många år, men pengarna når aldrig de fattigaste.