Jönköpings län

Brist på dietister: Eric nekades remiss

2:01 min

Brist på dietister i länet gör att man nu nekar patienter hjälp. Eric Björkman från Huskvarna tvingas nu slanta upp egna pengar för att träffa en privat dietist. 

– Att man inte ens får en remiss eller en kötid tycker jag är oerhört nonchalant. Det känns som om man är helt hänvisad till sig själv och att man känner sig aningen stressad över det, berättar Eric Björkman från Huskvarna som fick diagnosen irriterad tarm, IBS.

Men efter diagnosen fick han rådet att gå hem och söka på nätet och vägrades remiss till dietisten som skulle kunna ge honom kostråd för att lindra besvären. Och Eric är inte ensam över att ha blivit nekad remiss.

Enligt en utredning för några år sedan behövdes det knappt 20 nya dietister i länet, berättar dietisten Kerstin Ramfelt för P4 Jönköping. Under 2014 var man sämst i hela landet när det gäller tillgång på dietister som ger kostråd till patienter.

Men trots att man fått några fler tjänster så ligger regionen fortsatt dåligt till, visar färsk statistik för 2015 från Sveriges kommuner och landsting, SKL. I Region Jönköpings län finns nu 4,5 dietister per 100 000 invånare, att jämföra med rikssnittet som ligger runt sju - bara två regioner i landet är sämre. I Uppsala, som har flest dietister, finns det nästa tre gånger så många som i Jönköpings län, och det drabbar patienterna.

Varje vecka säger vi nej till patienter.

– Det känns fruktansvärt att veta att vi skulle kunna hjälpa de här patienterna på ett bra sätt, men får inte göra det. Det kan handla om patienter som inte går upp i vikt eller till exempel de som har en typ 2-diabetes och som får felaktiga kostråd och får för högt blodsocker, vilket kan ge väldiga konsekvenser på lång sikt, säger dietisten Kerstin Ramfelt som arbetar vid länssjukhuset Ryhov.

Micael Edblom är sjukvårdsdirektör för verksamhetsområde psykiatri, rehabilitering och medicinsk diagnostik vid Region Jönköpings län. Han kan inte riktigt förklara varför Jönköping har så få dietister annat mer än att man prioriterat andra saker, men nu ska man satsa, lovar han.

– Det kommer att bli fler, det lovar jag, säger han.

Men det här räcker inte tycker Kerstin Ramfelt som menar att det behövs betydligt fler än några stycken. Och för Eric Björkman innebär nu detta att han får ta pengar ur egen ficka och gå till en privat dietist på en kurs om kosthållning för de som har sådana problem som han har.

– Då betalar jag ju dubbelt eftersom jag betalar skatten också, säger han.

Kommentera: Vad tycker du om dietistbristen?