Perus konstnärer påminner om Fujimoris styre

2:48 min

Igår hölls första omgången av presidentvalet i Peru - och det blev som väntat Keiko Fujimori som fick flest röster och möter högerkandidaten Pedro Pablo Kascynski i en andra valomgång. Fujimoris pappa, den auktoritäre ex-presidenten Alberto Fujimori sitter fängslad för korruption och brott mot mänskligheten, och många peruanska kulturarbetare försöker nu påverka valresultatet genom att titta bakåt i historien.

P1 Kultur: Ett längre reportage hittar du längst ner i artikeln!

Trumslagarna går runt i ring, omgivna av unga killar och tjejer som spelar panflöjt. En bit därifrån försöker en teatergrupp fånga demonstranternas uppmärksamhet med en föreställning om Fujimoris korrupta regim.

Det var i mitten av förra veckan som 50 000 personer protesterade i centrala Lima, mot presidentkandidaten Keiko Fujimori. Många av dom var unga - så unga att inte kan minnas hur det var att leva i Peru på 90-talet, när Keikos pappa Alberto Fujimori styrde landet med järnhand. Han kontrollerade medierna, kongressen och kulturlivet. En av dem som gick i demonstrationen var konstnären Lici Ramirez.

- Det var precis sådana här skrivpapper vi använde i skolan när jag var barn, säger Lici Ramirez, och visar en akvarellmålning av en pojke med sönderriven brun tröja. Därinnanför, istället för hud, ser man ett randigt papper. Det står "abandono": övergiven.

Nästa akvarell, i pastellfärger, skildrar en massaker i centrala Lima 1991, när en paramilitär grupp dödade 15 personer, däribland en 8-årig pojke.

- Det kunde varit jag. Jag var i den åldern när det hände, i början av Alberto Fujimoris styre, säger Lici Ramirez. Själv minns jag knappt, men jag vill att peruanerna ska minnas hans brott, trots att staten försöker få oss att glömma.

Lici Ramirez är en av många unga konstnärer som skildrar de våldsamma åren på 90-talet, när Fujimori förde krig mot gerillan Sendero Luminoso. Fujimori sitter idag i fängelse, dömd för korruption och brott mot mänskligheten. Men hans dotter Keiko Fujimori kan bli Perus nästa president.

- Det är därför det känns extra viktigt att prata om historien, just för att den inte bara är historia, utan också riskerar att bli vår framtid, säger Lici Ramirez.

Lotten Collin, Lima
lotten.collin@sr.se