Stor oro bland Skarabor när vårdcentralen lägger ner

10 000 personer står utan vårdcentral när Närhälsan i Skara stängs den sista maj. Nu är oron och osäkerheten stor hos patienterna som inte vet vart de ska ta vägen.

– Det är fruktansvärt tråkigt, hur kan man bara göra så, säger en patient som P4 Skaraborg pratat med. 

En annan Skarabo säger att han fick information om att brev skulle skickas hem med information om vad som händer nu. Men något brev har han inte fått.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen ? 

Över 10 000 personer ska hitta en ny vårdcentral och allt tyder på att det blir den redan befintliga vårdcentralen,  Bräcke diakoni, som får ta över patienterna. 

– Man listas utifrån vart man bor och blir listad till den vårdcentral som är närmast belägen. För Skaras kommuninvånare handlar det om att det blir Vilan, alltså Bräcke diakoni, säger Rita Ponerup, primärvårdschef på Närhälsan.

Från regionens håll hoppas man att Bräcke diakoni kan starta upp sin nya vårdcentral tidigare än beräknat. Men risken finns att det blir långa väntetider under sommarmånaderna. 

– Är vi färre personal kan det blir så. Men jag ser inte att det blir någon patientsäkerhetsfråga då vi har andra vårdcentraler runtom.