Ingen misstänkt för tjänstefel efter mordet i Enköping

1:53 min

Ingen polis är i nuläget misstänkt i den internutredning som tittar på polisens agerade vid det misstänkta morddramat i Enköpings kommun tidigare i år.

Det tog ju runt fyra timmar innan polisen gick in i det hus där en man misstänks ha mördat en kvinna och sen tagit sitt eget liv.
Lena Kastlund är chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, och leder förundersökningen om tjänstefel som inletts: 
– Det innebär inte att någon är misstänkt, och det är det inte i nuläget. Utan vi försöker här att titta på om någon av poliserna möjligtvis kan ha gjort något fel här. Och det har vi i nuläget inte kommit fram till, men vi är inte klara med utredningen än.

Det var en sen kväll tidigare i år som en kvinna larmade om att hon var utsatt för ett allvarligt brott. Polisen fick fram uppgifter om att mannen i huset hade tillgång till ett jaktvapen. Man skickade snabbt patruller till området, men man gick inte in i huset. Piketen från Stockholm kallades in, och man gick in i huset först runt fyra timmar efter larmsamtalet.
Då hittades kvinnan livlös, och i huset fanns också två barn som var fysiskt oskadda.

Man hittade mannen död i ett uthus, han ska ha tagit sitt liv. En åklagare utreder själva händelsen, och chefsåklagare Lena Kastlund utreder polisens agerande:
– Dels tar vi del av vissa handlingar i den underliggande utredningen angående själva mordet. Och sen finns det en väldigt omfattande radiokommunikation som är inspelad och som vi har lyssnat av, gällande de inblandade poliserna. Sen har vi också besökt platsen själva och bildat oss en uppfattning om hur det ser ut.

Hon kommer också hålla förhör med flera poliser, och se över vilken taktik som används vid liknande händelser.

Vad är det för olika alternativ ni kan komma fram till?
– Man kan komma fram till, rent teoretiskt, att det har begåtts ett brott och då är nästa fråga av vem i så fall. Annars kan man komma fram till att det inte finns anledning att anta att det har begåtts brott. Och det här gäller ju ofta rena bedömningsfrågor, och där är det ju ett större utrymme för felbedömningar utan att det ska kunna vara ett brott, än att man bryter mot klara lagregler till exempel.