Ansvariga för tempelbranden i Kerala har flytt

1:40 min

Dödsiffran efter fyrverkerikatastrofen vid templet i den indiska delstaten Kerala har stigit till 112 människor. Premiärministern kräver en full utredning av händelsen.

Alla skadade ska få den vård de behöver, utan att behöva betala för det, säger premiärminister Narendra Modi efter att ha besökt skadade på sjukhuset i Kollam.

– Vi har förberett sjukhus i Delhi och andra stora städer att ta emot de behöver all tänkbar expertvård, säger han.

Det årliga fyrverkeriet som avslutar tempelfestivalen gick så fel det kan gå denna gång. En fyrverkeripjäs föll ner på ett lager av andra pjäser som formligen exploderade. En vägg av glas sprack två kilometer bort och man har hittat betongbitar flera kilometer från templet.

Det fanns inget tillstånd för fyrverkeriet som under många år utvecklat sig till en slags tävling mellan flera stationer av pjäser. Boende i området har under många år varit oroliga för att något skulle hända och flera har anmält till lokala myndigheter att de anser att någon måste stoppa det hela.

Trycket från arrangören och även från besökande att genomföra fyrverkeriet har dock varit stort, berättar Siju för lokala medier. Han bor i området.

– Man beslöt sig att genomföra det trots att man inte hade tillstånd, säger han.

Det finns också uppgifter om att myndigheterna under flera år vägrat att ge tillstånd för fyrverkeriet, men trots det har det ändå alltid genomförts, utan några som helst konsekvenser efteråt.

Polisen har nu gripit fem personer men minst tio andra ansvariga vid templet verkar ha flytt orten.