"Man stjäl deras sexualitet"

1:29 min

Mannen utgav sig för att vara en ung flicka och lurade över hundra barn att posera nakna och onanera framför sina webbkameror.

 I dag börjar rättegången i Borås.

De drabbade flickorna som är målsägande finns över hela landet, även i Halland skriver SVT Nyheter Väst, och det är det hittills mest omfattande målet om nätövergrepp.

Mannen är i 45-årsåldern och hemmahörande i Ulricehamn. Han har åtalats för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt förtal och barnpornografibrott.

De 114 offren är företrädelsevis i åldrarna 12 till 14 år som han har kontaktat via de populära meddelandetjänsterna Skype och Kik. Mannen misstänks ha begått brotten under flera år, och det kan finnas ett mörkertal bland offren, enligt åklagaren.

Övergreppen uppdagades först under våren 2015 när en anmälan gjordes i Uppsala.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort inför rättegångsstarten omfattar de största nätövergreppshärvorna under de senaste åren nio åtalade eller dömda män. Antalet offer uppgår till över 450 flickor från hela landet.

Ofta har övergreppen pågått i flera år utan att de kommit till polisens kännedom.

Den omfattande rättegången i Borås tingsrätt beräknas pågå i 46 dagar, inklusive sex reservdagar. Först i slutet av augusti avslutas tingsrättsförhandlingen.