Gislaved

Hon ska bli mentor – åt en afrikansk politiker

1:53 min

Tänk dig att bli mentor åt en politiker i ett land långt bort från Sverige. Det är verkligheten för Carina Johansson (C) från Gislaved.

Flera kvinnliga politiker från Sverige, närmare bestämt 15 stycken, har åkt till Kisumu i Kenya för att delta i ett program där de blir mentorer åt afrikanska politiker.

En av deltagarna är det centerpartistiska kommunalrådet Carina Johansson från Gislaved, och enligt henne så kommer det bli givande dagar på den afrikanska ostkusten.

– Det är mycket jag kan bidra med. På onsdag till exempel så ska vi på studiebesök där man ska prata om återvinning och sopsortering, och inom det området så är det viktiga frågor. Med de kunskaperna jag har inom ledarskap så kan jag ge något till de här personerna och de kan ge något till mig, säger Carina Johansson från Kenya.

Syftet med projektet är att stärka politikerna i deras uppdrag som politiska ledare samt att utbyta erfarenheter. Förra året var Carina Johansson en av politikerna som via Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fick en förfrågan om att vara med i projektet som mentor.

Av de totalt 30 politikerna som deltar från de båda länderna så är Carina Johansson den mest erfarna med sina över 30 år som kommunpolitiker.

Vem hon kommer bli mentor åt är än så länge inte klart, men tanken är att det ska bli en afrikansk kvinnlig politiker.

Vad kan man vänta sig av att åka till Kenya för att vara mentor åt en politiker där? Lyssna på intervjun med Carina Johansson (C) i ljudklippet.