Pernilla har gjort dokumentär om mordet på Lisa Holm

4:30 min

Journalisten Pernilla Wadebäck har följt varenda steg i fallet Lisa Holm. Hon var där när sökandet började på Kinnekulle och när domen föll i hovrätten.

När Pernilla Wadebäck återvänder till Kinnekulle möter hon en bygd som har förändrats i grunden. Något hände med det vackra Kinnekulle den dagen Lisa Holm hittades död i en byssja i sommaridyllén. Dessutom finns här delade meningar om 35-åringens skuld.

Inget kan bli som förut, eller kan det det?

– Kinnekulle är väldigt vackert så här års och de som bor och jobbar där hoppas på lugn och ro. Men många som jag träffat tror att det kommer ta tid, säger Pernilla.

Fortfarande, i väntan på att Högsta domstolen beslutar om mannens överklagande, så sitter polisens avspärrning kvar kring mjölkrummet på ladan där Lisa Holm mördades, och det i sig blir en stark påminnelse av det onda.

Hur har det här varit att bevaka som journalist?

– Alla som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med det här fallet har berörts. Det som skiljer det här fallet från andra är den enorma uppmärksamheten, det har fått genomslag i hela landet, funderar Pernilla.

Vad har påverkat dig mest?

– Det var nog pappans ord när han beskrev sista mötet med sin dotter, hur hon var så glad över att hon hade sommarjobb och var på väg ut i vuxenlivet. Jag har själv barn i samma ålder och känner igen mig i det han berättar, säger Pernilla. 

Jag har själv barn i samma ålder

Hur var det att göra den här dokumentären?

– Det är alltid svårt att rapportera om fall med mycket känslor och man väger varje ord. Men jag hoppas att den tas väl emot av våra lyssnare. Detta är ingen dokumentär som kommer avslöja några tidigare okända fakta men under dokumentären hamnar vi i ett par ganska oväntade situationer.

Dokumentären sänds i Kaliber i P1 på måndag och i P4 Skaraborg på tisdag.