23-åringen från Rosengård - ingen överraskning för terrorforskare

4:48 min

Nyheten om den häktade 23-åringen från Rosengård kom som en chock för familjen, berättar imamen Ali Ibrahim som känner dem. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan är dock inte överraskad.

– Det här är ingenting som vi tycker är förvånande. Det har varit på gång länge. I Rosengårdsrapporten 2009 varnade vi för radikalisering av området. Vi pekade också på lösningen av de här frågorna. Man behöver få stat och kommun att samarbeta bättre, till exempel genom att man etablerar kommunala helpdeskar och en rad åtgärder, som idag blir prioritet. Men det är sju år för sent, säger Magnus Ranstorp i P1 Morgon.

Han betonar att händelsen måste tas på allvar.

– Man har blundat för verkligheten. Jag tycker att det är jättebra att man har kommit igång med arbetet nu. Vi måste också se hur vi ska skapa bättre förtroende mellan invånare och myndigheter. Det behövs tillitsskapande åtgärder och det vet jag att man håller på med, säger han.

Ali Ibrahim har jobbat som imam i Rosengård i Malmö och känner den häktade 23-åringens familj. Både imamen och familjen chockades av nyheten. 

Ali Ibrahim berättar för P1 Morgon om hur arbetet med att skapa förtroende hos föräldrar och ungdomar går till. Han är med i "Öppna Skåne", ett samarbete mellan imamer i södra Sverige och polisen. De hade ett möte för tio dagar sedan.

– Det behövs mer information och lokaler för ungdomarna att samlas i. Vi vill helst inte att de träffas i källarlokaler, utan att de syns och att folk kan se vilka som samlas. Det är också viktigt att vi vet vilka som kommer och går, säger Ali Ibrahim.