Malmö

Imamen kände misstänkt 23-åring

4:25 min

En 23-årig Malmöbo har häktats i Belgien, misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel i mars. Imamen Ali Ibrahim från Malmö kände 23 åringen och hans familj.

– Jag känner familjen, pappan och mamman, och vi har en väldigt bra relation. Pojken träffade jag när han var tio år ungefär, säger han.

Så sent som för tio dagar sedan träffade Ali Ibrahim pappan i familjen vid ett möte där man diskuterade hur man ska bemöta de unga människor som lockas att ansluta sig till radikala grupper och hur man möter deras familjer.

– Sedan den dagen han lämnade familjen visste de inte alls vad han höll på med. De visste inte var han var på väg. De kontaktade hans kompisar. Sedan förstod man att han var i Syrien och ville bli martyr. Det var väldigt chockade, berättar han.

Malmö stad fick i går kritik från den nationella samordnaren för våldsbejakande extremism, Mona Sahlin. Hon menar att kommunen historiskt slagit ifrån sig att det skulle finnas ett problem med unga människor som vill ansluta sig till radikala islamistiska grupper. Ali Ibrahim håller inte riktigt med i den kritiken. Han menar att det är många aktörer som jobbar hårt för att fånga upp de unga, där ibland de olika muslimska församlingarna i Skåne. Han tror dock att samarbetet med kommunen skulle kunna bli bättre.

– Vi jobbar intensivt som imamer och har gjort sedan 95 när jag började att jobba med alla familjer och resultatet har varit väldigt positivt, säger Ali Ibrahim.

Ibrahim säger samtidigt att samarbetet med myndigheterna kan förändras.

– Det kommer att bli bättre och bättre om Malmö stad kan öppna dörren och lyssna på vår erfarenhet. Då tror jag att vi kan nå ett riktigt positivt resultat, säger han.