P4 Blekinge granskar slavlönerna

Visita om svarta slavlönerna: Rent förfärligt

9:41 min

"Humanitärt förfärligt". Det säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita om P4 Blekinges avslöjande att företag utnyttjar asylsökande för slavlöner. 

Under morgonen har P4 Blekinge berättat om asylsökande i Blekinge som utnyttjas som svart arbetskraft. De arbetar i olika serviceyrken för runt 10 kronor i timmen

Eva Östling som är vd på Visita, branschorganisationen för den svenska besöksnäringen och där restaurang ingår, blir både ledsen och riktigt upprörd när hon hör inslaget. 

– Det är absolut inte bra. Det är humanitärt rent förfärligt, säger hon. 

Eva Östling menar att det stora problemet är att Migrationsverket inte har tillräckligt med uppföljning kring det nya system med praktikplatser som de startat. Som P4 Blekinge berättat används ofta dessa praktikavtal som täckmantel för en anställning med extremt dåliga villkor.

– De borde ta mycket större ansvar i att följa upp de här praktikplatserna som används som täckmantel. Detta skadar både vår näring och de nyanlända personer som kommer till Sverige, säger hon. 

Hur kontrollerar ni själva era medlemmar för att detta inte ska ske?

– Om något händer på en av våra medlemmars arbetsplatser som inte följer kollektivavtalet så har vi ett system ihop med facket för att ta tag i det. 

I eftermiddag hör du mer om vår granskning, bland annat en intervju med Migrationsverket.