Halländsk äldrekultur i framkant

1:34 min

Halland är unikt i sin satsning på kultur i äldreomsorgen. Länet har nämligen fått mest pengar i landet till kultursatsningen på äldre, Kultur för Livet.

Längst ner i artikeln hittar du fler inslag från P4 Hallands bevakning av äldrekulturen.

Genom en överenskommelse mellan Region Halland och länets kommuner förstärks kulturen för seniorer med 1,2 miljoner per år.

Regionen har sedan 2012 tagit emot totalt 7 miljoner av Kulturrådet för kultursatsningen på äldre och det är mest i landet.

Helt nytt är att kommunernas äldreomsorg nu samverkar med kulturförvaltningarna för att öka andelen kulturprogram och möjlighet till eget skapande.

– Ser man sig omkring i Sverige så kan man konstatera att det som de halländska kommunerna har gjort nu är verkligen unikt, säger Martin Odd, utvecklare för Kultur och Hälsa på Hallands Bildningsförbund.

Vad är den stora förbättringen när det gäller kulturen för äldre?

– Det är att kommunerna nu arbetar efter tydliga mål och riktlinjer. Då kan man arbeta långsiktigt, säger Martin Odd, som har regionens uppdrag att samordna den seniora kulturen. Nu har alla kommunerna suttit ner, pratat ihop sig och bestämt hur man ser på kulturen som resurs i äldreomsorgen.

Region Halland bidrar i år med 600 000 kronor på kultur i äldreomsorgen och kommunerna satsar lika mycket. Pengarna skall användas till cirka 200 fler kulturprogram, som regionen och kommunerna utser tillsammans utifrån de äldres önskemål och behov.

– Kulturen kommer in på ett mer organiserat sätt, det kommer in mer kultur och ledningen på våra äldreboenden tänker mer kultur, tror han.

– Så kulturen flyttar in för gott i äldreomsorgen, säger Martin Odd.