Martin pimplade hem nio kilo aborre

0:51 min

Martin Södergårds från Edsbyn kom efter fyra timmar på isen i Örträsk, Lycksele, hem med över 9 kilo abborre. Och det räckte till SM-guld i pimpling. 

– Jag fick ett 80-tal aborrar och de var ganska stora i snitt. De snittade på över ett hekto, så ja det fick man ju vara nöjd med, säger Martin Södergårds från Edsbyn till P4 Gävleborgs morgonprogram och skrattar. 

Och visst kan Martin Södergårds skratta sig hes, om han så vill. Han var en av 400 deltagare som i helgen deltog vid SM-tävlingarna i pimpling på isen vid Örträsk i Lycksele.

Fyra timmar och 80 aborrar senaste stod han som vinnare. En bedrift han lyckades med genom små, noga avväganden och lite tur. 

– Det tar många år och erfarenhet för att veta hur man ska gå till väga. Det är många små avväganden under en tävling som fäller avgörandet i slutändan. Givetvis måste man ha lite tur också. 

Vad är det för typ av avväganden man gör när man pimplar?

– Dels är det ju var man ska fiska. Vi hade varit ett gäng och testfiskat i fjol för att se var fisken normalt brukar stå på sjön, så jag gav mig iväg fem och en halv kilometern från startområdet för att komma dit jag ville fiska, säger Martin Södergårds. 

Och för er som känner igen Martin. Ja, det är den Martin Södergårds som 2015 deltog – och vann – Halv åtta hos mig.