Experter varnar för tuffare pollensäsong

2:03 min

Pollensäsongen är nu i full gång och ser ut att bli värre jämfört med förra året, spår experterna. Men det blir inte lika illa som rekordåret 2014.

– Prognosen ser ut så att vi nu är inne i slutet av alblomningen och om en tre veckor ungefär kan vi vänta oss att björkarna börjar blomma här i södra Sverige, säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

Vad är det som tyder på att det blir värre än förra året?

– Det går dels att se på björkarna och sedan så går det också att räkna ut enligt en modell för hur pass varmt det var förra året och hur mycket björkarna satsade förra året på sin blomning, säger Åslög Dahl.

På apoteken har man också märkt av att pollensäsongen börjat, enligt en rundringning som Ekot har gjort.

– Vi kan se på våra försäljningssiffror att pollensäsongen absolut har börjat, försäljningen har ungefär fördubblats mot det normala, säger Magnus Frisk, som arbetar vid kommunikationsavdelningen på statsägda Apoteket.

Receptfria läkemedel kan ofta dämpa besvären, men inte alltid helt ta bort dem. Och det har inte dykt upp några revolutionerande nya preparat på marknaden.

– Det gör ju tyvärr inte det utan det som finns är ju bland annat tabletter som hjälper många. Jag äter själv sådana under gräspollensäsongen och de hjälper för de flesta och så finns det antihistaminer som gör att kroppen inte reagerar på pollen.

– Sedan finns det många som blir täppta i näsan och då kan man prova nässprej som innehåller kortison och så finns det ögondroppar för dem som får problem med att ögonen rinner och att det kliar, säger Magnus Frisk.

Pollensäsongen pågår i regel från tidig vår till sen höst beroende på var i landet man bor och på hur mild hösten och vintern är. Nu framöver väntas högre temperaturer och mer pollen.

– Man kan ju tänka på att när det är höga halter av pollen i luften att man följer pollenrapporterna och väderleksrapporterna och att man kanske inte planerar utomhusaktiviteter då om man vet att man är väldigt känslig.

– Man kan också se till att man har fönstret stängt i sovrummet, att man låter bli att hänga ut tvätten. Mycket pollen kan fastna i håret, man kan skölja ur det innan man går och lägger sig. Lite sådana saker kan man göra, säger Magnus Frisk.