Pressmeddelande 2016-04-11

”Fallet Marina Johansson” först ut i nya säsongen av P3 Dokumentär

Den 21 april släpps årets första P3 Dokumentär som handlar om Marina Johansson som försvann spårlöst i juli 2010 – ett unikt rättsfall i svensk kriminalhistoria. I vår sänds även dokumentärer om bland annat Dag Hammarskjölds dödskrasch, drogen spice framfart i ett litet samhälle i norra Skåne, de så kallade ”värstingresorna” på 1990-talet och flyktingbåtarna som kom till Gotland på 1990-talet.

Maria Hansson Trens har gjort P3 Dokumentären om fallet Marina Johansson.

– Under arbetet med dokumentären blev det uppenbart för mig hur hetsen och spekulationerna kring den här typen av händelser kan skada människor. Det skrämde mig något, eftersom jag blev orolig för att jag skulle utsätta de anhöriga för samma sak igen. Men jag insåg sen att P3 Dokumentär kanske blir ännu viktigare då – att på ett begripligt sätt återberätta de här, ibland obegripliga, händelserna som etsat sig fast i minnet hos oss och som på olika sätt haft betydelse för svensk nutidshistoria, säger Maria Hansson Trens på produktionsbolaget Rundfunk Media.

Om P3 Dokumentär: Fallet Marina Johansson
När Marina Johansson anmäls försvunnen från sin bostad utanför Spekeröd i Bohuslän i slutet av juli 2010 inleder polisen en av sina största sökinsatser någonsin. Samtidigt letar hennes anhöriga i hopp om att finna Marina vid liv. Trots brist på bevis dröjer det inte länge innan Marina Johanssons ex-sambo, som bor kvar i källaren i hennes hus, misstänks för mord. Det ska ta nästan fyra år, tre rättegångar och ett ovanligt beslut i Högsta domstolen innan Marina Johanssons familj får ett avslut.

 

Fler P3 Dokumentärer i vår

”Dag Hammarskjöld och dödskraschen”
Var det ett attentat som låg bakom det störtade planet med FN:s dåvarande generalsekreterare 1961?
Av Karin Hållsten. Produktionsbolag: A-One Produktion.

”Spice-epidemin”
I det lilla skånska samhället Östra Göinge testades var tionde högstadieelev positivt på spice under 2014. Några av dessa ungdomar medverkar i dokumentären.
Av Lasse Edfast. Produktionsbolag: Rundfunk Media.

”Flyktingbåtarna till Gotland på 1990-talet”
Fiskefartyget Priekule kommer till Slite hamn en januarimorgon 1993. I lastrummen finns 391 flyktingar som kommer iland efter sju dagars båtresa över ett stormigt Östersjön, i en båt avsedd för högst 26 personer.
Av Linda Jensen Kidane. Produktionsbolag: Ljudbang.

”Värstingresorna på 1990-talet”
Under 90-talet blir en ny typ av behandlingsform för unga kriminella populär runt om i Sverige. Ungdomarna skickas ut i världen på båtresor istället för att låsas in på institutioner. Seglatserna döps av media till “värstingresorna”. I P3 Dokumentär följer vi med på den “värstingresa” som var den första att uppmärksammas stort i media.
Av Laura Wihlborg. Produktionsbolag: Ljudbang.


Fler P3 Dokumentärer tillkommer.

 

Pressbilder

Marina Johansson. Foto: Privat

Maria Hansson Trens har gjort P3 Dokumentären om Fallet Marina Johansson. Foto: Petter Trens

Dag Hammarskjöld 1953. Foto: SVT Bild

Vrakdelar efter Dag Hammarskjölds dödskrasch i Ndola i Nordrhodesia, nuvarande Zambia. Foto: SVT Bild

Spicetest. Foto: Lasse Edfast

Priekule och flyktingarna i Slite hamn 1993. Foto: Privat


P3 Dokumentärs säsongspremiär "Fallet Marina Johansson" släpps som podd torsdag 21 april kl. 07.00. Den går att lyssna på i appen Sveriges Radio Play och på http://sverigesradio.se. P3 Dokumentärerna släpps därefter en gång i veckan, på torsdagar kl. 07.00, fram till midsommar. De sänds även i P3 på söndagar kl. 18.03–20.00 med start den 24 april.

 

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:

Maria Edlund, pressansvarig P3
maria.edlund@sverigesradio.se
08-784 71 20