Sápmi

Ny dom kan påverka planerad gruva på Kyrkberget

3:50 min

En dom i Högsta Förvaltningsdomstolen gör att Bergsstatens bearbetningskoncession förmodligen måste omprövas. De planerade gruvorna i Stihken/Stekenjokk, Kyrkberget och Gállok kan komma att påverkas. 

Den 18 februari beviljade Bergsstaten bearbetningskoncession till det brittiska bolaget Tertiary gold för brytning av fluorit på Kyrkberget, 30 kilometer nordväst om Storuman.

Beslutet har överklagats av såväl Urbergsgruppen som Ubmeje Tjealddie. 
- Det var en positiv vändning, är den kommentar ordförande i Ubmeje Tjealddie Peter Omma har. Han kände inte till det nya läget. 

Men en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen den 22 februari om en planerad gruva vid Vättern förändrar nu förutsättningarna både för Kyrkbergsgruvan och andra planerade gruvor.

- Regeringen måste nu ta denna dom i beaktande så det är helt nya förutsättningar, säger Åsa Persson, bergmästare hos Bergsstaten.

Tidigare har Bergsstaten endast bedömt hur själva gruvhålet påverkar omgivningen, men Högsta Förvaltningsdomstolen slår nu fast att myndigheten måste göra en bedömning av vilka konsekvenser hela det planerade industriområdet medför.

Detta är en prövning som enligt tidigare praxis gjort av Mark- och miljödomstolen i ett senare skede av tillståndsprocessen - men detta måste nu även Bergsstaten ta i beaktande vid bedömningar av bearbetningskoncessioner.

Det finns en handfull ansökningar om bearbetningskoncession på regeringens bord just nu, bland annat för Stihken/Stekenjokk i Västerbotten och Gállok i Norrbotten.

Bergsstaten har ju tidigare sagt nej till bearbetningskoncession för Stihken med hänsyn till rennäringen, men beviljat koncession för Gállok.

Åsa Persson vill inte spekulera hur Bergsstatens Gállok-beslut blivit om denna dom kommit tidigare.

- Jag kan inte säga om vi sagt ja eller nej, men det hade varit andra förutsättningar, säger Åsa Persson.

Bergsstaten har ett tiotal koncessionsansökningar på sitt bord och Åsa Persson säger att handläggningen nu kan ta längre tid.

- Vi måste ta hänsyn till domen och se om vi har tillräckligt mycket material för att kunna bedöma ansökningarna. Har inte bolagen det måste de komplettera sina ansökningar, säger Åsa Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio