Minibemanning inom polisen allt vanligare

1:00 min

Förra sommaren slog polisen larm om att arbetssituationen var väldigt ansträngd. På grund av personalbrist tvingas polispatrullen gå runt på minibemanning - sex bilar i hela länet. Nu visar det sig att detta blivit vanligare under hela året om. 

– Det har varit så de sistnämnda åren. Genom åren så har det blivit större belastning på de patruller som är ute, säger Anderz Olsson, yttre befäl vid polisen i Medelpad.

Polisens verksamhet är väldigt känslig för personalnedgångar vid sjukdom, tjänstledighet, semester och föräldraledighet. Man har helt enkelt inga vikarier att sätta in.

Under sommaren är det standard att bemanningen av polispatrullerna sätts på mininivå, så kallad säkerhetsbemanning. Vid minimibemanning ska sex polispatruller täcka hela Västernorrland, en yta på 21 700 kvadratkilometer.

Och nu menar polisen att den lägre bemanningen blivit vanligare under hela året. Den låga bemanningen innebär också att läget ibland blir väldigt ansträngt.

– Ibland är det så att man måste rycka ut. Det börjar brinna på flera ställen och då kan den här bemanningen bli väldigt belastad, säger Anderz Olsson.

Den låga bemanningen får också konsekvenser för såväl personal som för allmänheten. 

– För personalen blir det otryggt. I ett värsta scenario där man behöver hjälp så kan man inte få det tillräckligt fort. Och för allmänheten, i den situation man behöver hjälp, så kan man inte få hjälp tillräckligt fort, för man måste prioritera av de få patruller som kanske då finns i tjänst, det som man bedömer vara mest angelägnast, säger Anderz Olsson.

Anderz Olsson menar att geografin i kombination med den lägre bemanningen och eventuellt simultana händelser är påfrestande. Men att patrullerna ändå klarar det ansträngda läget.

Från Polisförbundets sida är man dock oroade för vad polisbristen kan innebära på sikt.

– Man klarar de prioriterade jobben, men det är inte alla jobb som man kanske kan åka på. Det tar längre tid och allmänheten får vänta längre. Det ser ut som att det är sommar året om, det är absolut inte bra, säger Carina Ytterström som är Polisförbundets ordförande i Västernorrland.