Pappa fick tillbaka sonen - granskningen belönas med Guldspade

Tidigare medarbetaren på P4 Blekinge, Milan Djelevic, har fått journalistpriset Guldspaden tillsammans med Katia Wagner.

De prisas för P1-dokumentären "Att ta ett barn".

Enligt prismotiveringen får de priset för att:

med mod, skicklighet och stor känsla ha granskat ett tabubelagt område och visat hur svensk socialtjänst kan stjäla ett barn.

Milan Djelevic säger att det bara är en bonus att få spaden, och menar att den riktiga glädjen han känner är den att huvudpersonen i hans dokumentär fick upprättelse.

– Det känns viktigt att ett uppenbart övergrepp, som det som drabbade Tobias och hans son, men också familjehemmet som man kan säga förleddes av socialens tjänstemän, blir avslöjat trots det svåra i att få upp sånt i ljuset, säger han.

Han säger också att det råder någon form av beröringsskräck när det gäller att ta sig an ärenden där sociala myndigheter är inblandade, framförallt ett vårdnadsärende.

– För mig som journalist är det djupt tillfredsställande att jag och Katia tog oss an fallet, och att vi lyckades göra övergreppet så tydligt att Tobias efter tre år kunde återförenas med din son, konstaterar Milan Djelevic.