M Örebro län säger nej till storregion

11 min

Moderaterna i Örebro län tycker att förslaget om ny storregion är rena katastrofen, och därför säger man blankt nej. Det beslutade partiet i helgen.

– Förslaget slår dramatiskt mot Universitetssjukhuset, USÖ, Värmlands-patienterna gör det möjligt att ha högspecialiserad vård och läkarutbildningen, säger Ola Karlsson, moderat länsordförande.

Moderaterna i Örebro län menar att sjukvård för ca 500 miljoner och upp mot 1 000 arbetstillfällen vid USÖ hotas av förslaget till nya storregioner.

Även statliga jobb riskeras och planeringen för bättre järnväg påverkas, enligt partiet.

Socialdemokraten Andreas Svahn, Hallsberg som också funnits med i arbetet kring regionfrågan, tycker att Örebro län ska passa på att acceptera förslaget.

– Det är mycket bättre att vi är med och deltar i diskussionerna för att trygga utvecklingen av till exempel USÖ. Risken om man inte gör nått nu är att det inte blir nått över huvud taget.

Han tror att kommunerna i östra Värmland kan komma att fortsätta att köpa vård i Örebro län, att de annars kommer byta region.

Förslaget om en ny region innebär att sex län i Mellansverige 2019 slås ihop till en storregion, men utan Värmland, vilket är huvudorsaken till Moderaternas oro.