Västkustbo blir Sveriges arméchef

1:33 min

Från regementet I 17 i Uddevalla till försvarshögkvarteret i Stockholm. I sommar blir generalmajor Karl Engelbrektson från Hunnebostrand chef för Sveriges armé.

– Det känns riktigt bra att bli arméchef. Det är nog det finaste man kan bli som arméofficer, säger Karl Engelbrektson.

Han kommer från början från Hunnebostrand. Från kusten kom också det militära intresset, från en värnpliktsutbildning förlagd till reglementet I 17 Uddevalla.

Nu är han aktuell med den nya tjänsten som påbörjas den första juni, men med rådande världsläge är det inte ett enkelt jobb.

– Regeringen har vart tydlig med hur viktigt det är att vi nu, snabbt bygger upp Sveriges militära förmåga, och ökar den. När man jobbar med det känns det mycket oroligt, men samtligt är det ett viktigt arbete, säger Karl Engelbrektson.

Just nu pågår många konflikter runt om i världen. Samtidigt är fler människor på flykt än på flera decennium, vilket gör att det på många håll är oroligt. Samhällsklimatet börjar likna det på kalla krigets dagar.

– Man vill tro det bästa med ländernas relationer. Men när Ryssland bryter den säkerhetsordning som Europa byggt upp och med vapenmakt vill rita om Europas gränser måste det tas på största allvar. Det gör hela Europa, även vi i Sverige fortsätter Karl Engelbrektson.