Kriminolog: Osäkra uppgifter från terrorutredningen

1:24 min

Det kommer flera nya uppgifter om terrorattackerna i Bryssel, efter förhör med den terrormisstänkta 23-åringen från Malmö. Men det finns anledning att ifrågasätta uppgifterna, enligt kriminolog Janne Flyghed.

– Jag skulle vara väldigt försiktig för det är inte säkert att uppgifterna ens läckts ut från polisen, säger professor i kriminologi vid Stockholms universitet Janne Flyghed.

Den terrormisstänkta 23-åringen från Malmö ska i förhör ha lämnat detaljer från både planeringen och utförandet av attackerna.

Själv ska han ha deltagit i attacken mot en tunnelbanestation. Polisen ska också ha börjat söka ytterligare en person som ska ha kommit till Bryssel tillsammans med 23-åringen.

Men att det skulle ha läckt detaljerade uppgifter tidigt i utredningen är uppseendeväckande, säger Janne Flyghed.

– Det är ovanligt med tanke på att det för det mesta är ganska sträng sekretess eftersom det kan störa utredningen och ibland till och med bränna den bevisföring man har, säger han.

Det finns flera fall sen tidigare då anonyma aktörer har spridit rykten som ger sken av att komma från utredningen trots att de inte gör det.

– Ytterligare en anledning att vara misstänksam, säger kriminolog Janne Flyghed.