Programtips P3

Söndag 17 april i Pira & Bråding i P3: Anders om verkligheten bakom den tuffa kriminella fasaden

Kl. 14.03-16.00.
Anders växer upp under stränga regler och konstanta hot om stryk av sin pappa.  När han är 16 år gör han revolt och blir utslängd hemifrån. Han hamnar snabbt in i den kriminella världen där han äntligen blir sedd och uppskattad. Han begår allt grövre och grövre brott. Men tillslut kommer dagen då polisen griper honom och hela hans värld rasar.

I tolfte programmet av Pira & Bråding träffar vi Anders som växer upp under stränga regler och konstanta hot om stryk från sin pappa. Han är duktig i skolan, men ingen ser honom på riktigt. När han är 16 år skiljer sig hans föräldrar, något som tar honom hårt. Han börjar dricka alkohol, blir utslängd hemifrån och börjar stänga av allt mer.

19 år gammal kommer han i kontakt med en värld som han tidigare klarat sig ifrån. En kriminell värld där han äntligen blir sedd, där folk uppskattar hans snabba hjärna och outtömliga energi. Han klättrar snabbt i hierarki och planerar fler och fler grova rån. Men efter 10 år så bestämmer han sig för att lägga av, nu ska han bli pappa och det är dags att bryta. Men då kommer det där erbjudandet som är omöjligt att avstå, ett stort rån mot den finska banken. Det sista rånet.

Ett rån som inte riktigt går som planerat och som ger Anders 7 år på en sluten säkerhetsavdelning, en isoleringsklassad avdelning i Finland, där han hålls inlåst helt ensam i minst 20 timmar per dygn.

- Efter 1 år och 2 månader så fick jag träffa mina barn för första gången. Jag bara darrade, jag var så nervös och glad. Min son kom in i rummet men jag kände inte igen honom, han hade blivit så stor. Han stirrade bara på mig som om han såg en främling och ville inte komma fram och ge mig en kram.

Hör Anders berätta om ångesten, känslorna och om rädslan för att göra fel som barn. Hur han driver sig själv in i en kriminell värld fylld av stress och kickar och hur han tillslut inte vet hur han ska ta sig därifrån.

Pira & Bråding i P3 med Sanna Bråding, söndag 14:03-16:00.