Kinesisk tvåbarnspolitik kommer för sent

9:24 min

Från och med i år tillåter Kinas regering varje familj att ha två barn, men enligt forskare kommer reformen för sent. Samtidigt som familjer som fått fler barn än reglerna tillåter fortfarande straffas, blir befolkningen allt äldre.

Flerbarnsfamiljer borde få en belöning, anser tvåbansmamman Wan Changru i Peking, men hon måste betala över en kvarts miljon kronor i böter för sitt yngsta barn.

– Vår generation har blivit hjärntvättad av den statliga familjeplaneringen, de flesta har bara inte vaknat upp ännu. En del tror att vi skulle vara fem miljarder utan den, men det är ju otroligt, säger hon.

Befolkningsforskare som Huang Wenzheng håller med henne.

– Förr om åren trodde folk att jag var knäpp, säger Huang som är statistiker och tidigt ifrågasatte om kineserna verkligen var för många.

– Jag kräver att den statliga barnbegränsningspolitiken ska erkännas som ett misstag, att de som fått böta ska få pengarna tillbaka och att de som tvingats till aborter ska få kompensation. Men det skulle knappast någon representant i Folkkongressen våga föreslå, säger forskaren Yang Zhizhu som blev avstängd från jobbet efter att familjen fått sitt andra barn.

Sexåriga Miaomiao skulle vilja ha ett ID-kort och flyga till Disneyland i Hongkong, men nekas eftersom hennes mamma inte hade tillstånd att föda henne.