Malmö

Rakel Chukri: ”Det talas för litet om radikaliseringen”

4:10 min

Malmö vaknar denna måndag med Mona Sahlin i tidningarna som kritiserar Malmös arbete mot jihadism, efter att en 23-årig man från Malmö är häktad, misstänkt för terrordåd i Bryssel. Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri tycker att vi pratar för litet om radikaliseringen.

– Det känns fruktansvärt. Det känns overkligt. Det är bra att Mona Sahlin går ut hårt. Hon tar ju upp att hon tycker att vissa Malmöpolitiker har sagt att vi i Malmö inte har så stora problem som i Göteborg eller Örebro, eller var det kan vara, säger Rakel Chukri.              

– En ung man som bott här gör ett så extremt val att han blir jihadist. Det finns säkert hundratals här som känner honom som undrar hur det kunnat hända.

Finns det något sätt att förhindra detta?

– Tidigare när han hade ett Facebookkonto där han la upp bilder på sig själv med vapen och IS-flagga, så fick han positiva kommentarer på det, som han var en hipp kille som var cool. Det kunde skrämma mig, för samtidigt flyr ju folk från Syrien.

Rakel Chukri nämner också Anna Sundbergs bok ”Älskade terrorist”, som också visar hur snabbt det kan gå, hon skildrar hur en kvinna träffar en man och snabbt radikaliseras.

– Jag tycker att vi pratar för lite om hur människor som vuxit upp i Sverige ändå väljer aktivt att åka till Syrien och strida med IS, säger Rakel Chukri.