Besked om Bromma kan stärka Eskilstunas flygplats

0:58 min

Eskilstuna kommuns arbete och utveckling av flygplatsen i Kjula stärks om Bromma läggs ned. Så kommenterar Jimmy Jansson (S) slutsatserna från regeringens utredare Anders Sundström.

Sundström, som har utrett den framtida flygkapaciteten i Stockholmsregionen, tycker att Arlandas kapacitet med en fjärde landningsbana måste öka när Bromma flygplats arrendeavtal med Stockholms stad går ut 2038 och uppger att man inte kan räkna med att det avtalet förnyas. Arlanda behöver innan dess få en fjärde landningsbana.

– Detta stärker Eskilstunas arbete för den egna flygplatsen, säger kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Jimmy Jansson.

Han har tidigare sagt att flygplatsen skulle kunna bli en viktig del tillsammans med Västerås och Skavsta flygplatser.

Kommunen köpte flygplatsen av Försvaret en gång i tiden för 11 miljoner kronor och har tidigare gjort en del investeringar i den.

Tidigare politiska majoriteter i Eskilstuna, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har också pekat på vikten av flygplatsen och att den ligger strategiskt i närheten av E20 och Svealandsbanan.

Miljöpartiet, som tidigare ingick i den politiska majoriteten, har under många år sagt nej till en satsning på flygplatsen, av miljöskäl. 

Utredningen från Anders Sundström var från början tänkt att titta på möjligheterna att lägga ned Bromma flygplats och i stället bygga bostäder på området. Men efter att en riksdagsmajoritet bestående av de borgerliga och Sverigedemokraterna sagt nej till att utreda en nedläggning av flygplatsen, så ansåg sig regeringen tvungen att ge utredningen nya direktiv.

Den rödgröna majoriteten i Stockholm gav strax efter valet 2014 besked om att man vill stänga flygplatsen 2022 och bygga bostäder. Därför tillsatte regeringen en utredning trots att statsminister Stefan Löfven (S) före valet sagt att flygplatsen skulle vara kvar.