Utredare: Bromma har ingen framtid

1:46 min

Bromma flygplats stängs som planerat 2038. Däremot ska Arlanda byggas ut kraftigt. Det föreslår Anders Sundström som har utrett flygets framtid i Stockholmsregionen.

Enligt Sundström väntar en kraftig tillväxt av flyget – prognoserna pekar på en fördubbling av trafiken, vilket gör att det krävs ett mycket större Arlanda.

– Det kräver en bana till på Arlanda, det kräver mer av terminaler, mer av kollektivtrafik, mer av tåg. Och när man bygger ytterligare en bana på Arlanda kommer inte heller Bromma att behövas, säger Anders Sundström.

Frågan om Bromma har stötts och blötts i många år. Den nuvarande majoriteten i Stockholms stadshus vill bygga bostäder på marken. Och så lär det bli, men inte förrän år 2038. Då går det nu gällande kontraktet för flygplatsen ut. 

Regeringens utredare Anders Sundström föreslår alltså att Arlanda byggs ut med bland annat en fjärde bana och nya terminaler.

Han går inte in på kostnader för projektet, och det är mycket tydligt att han inte ser någon anledning till att Bromma ska vara kvar efter 2038.

– Jag kan inte se något motiv alls. Det är bra ur alla synpunkter att samla trafiken på ett ställe. Man ökar tillgängligheten, man gör Sverige rundare, man stärker konkurrenskraften gentemot flygplatserna i övriga Norden. Och så skapar det ju bostäder i Stockholm, säger Anders Sundström.