Sverige

Ikeas bomullsimport anmäls för tvångsarbete

Ikea anmäls till myndigheter i USA för import av bomull till sängkläder från det totalitära Turkmenistan. Produkterna misstänks vara ett resultat av tvångsarbete, vilket är ett lagbrott i USA, en av Ikeas allra största marknader.

I februari kunde TT avslöja att Ikea har en underleverantör i den centralasiatiska diktaturen Turkmenistan.

Det fick den internationella paraplyorganisationen The Cotton Campaign, med bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch som medlem, att anklaga den svenska möbeljätten för att exploatera tvångsarbete. All bomullskörd i Turkmenistan sker nämligen med tvång, enligt The Cotton Campaign.

Nu går två organisationer i kampanjen vidare.

Alternative Turkmenistan News (ATN) och Internationella arbetsrättsforumet (ILRF) anmäler importen till USA:s tullverk och departementet för inrikes säkerhet. ATN och ILRF hänvisar till lagen Tariff Act från 1930 som förbjuder att produkter som helt eller delvis är tillverkade under tvång säljs i USA.

I anmälan uppmanas den amerikanska tullen att klassificera bomullsprodukter från Turkmenistan som olagliga, utfärda ett förbud mot att importera dem och beordra landets hamnar att inte släppa in dem i USA.

Bevisen räcker, anser anmälarna som uttryckligen nämner sängkläderna "Nyponros" och "Malou".

Ikea säljer produkterna i såväl USA, Tyskland, Sverige och resten av världen.