Linköping

Nytt TV-avtal viktigt för damfotbollen

0:43 min

Damallsvenskans kommer i år att TV-sändas via organisationen Elitfotboll Dam. Det kunde P4 Östergötland berätta i fredags. Men det är svårt att säga hur mycket det nya avtalet kommer att betyda rent ekonomiskt för klubbarna.

– Det är viktigt för sporten i sig att alla matcher TV-sänds. Sen är det i dag osäkert vad det kommer att inbringa ekonomiskt, säger klubbdirektören i Linköping FC, Maria Hagström

Att det TV-avtal som ligan har haft tidigare avslutades till i år var ett hårt slag mot klubbarna. Det nya avtalet bygger på så kallad pay per view, där tittaren betalar en summa för varje match.

– Det är nog svårt att tro att det som ska komma upp i samma summor som tidigare avtal har gett, säger Hagström.

Hon tycker att det är synd att det inte blev någon förlängning av det tidigare avtalet. Ett avtal som enligt tidningen Västerbottenskuriren har gett klubbarna i snitt 800 000 kronor per klubb och år. Samtidigt menar hon att det nya avtalet kommer att bidra till att intresset för ligan höjs.

– Jag tror ju att på sikt vinner vi på att alla matcher sänds. Sen är det synd att man inte vågar satsa på damfotbollen som man gjorde förra året. Men det är ju i det läget vi är nu.