Tolkbrist inspirerade barnmorskor i Eskilstuna att göra film

3:06 min

Filmprojektet ska på flera språk informera om Kvinnoklinikens arbete och rutiner. Pilotfilmen handlade om epidural, en typ av smärtlindring som kan ges vid förlossning.

Får man inte tag på en tolk i tid kan även de mest enkla rutinerna ställa till onödiga problem i vården. En väntetid på två timmar för telefontolk på somaliska för att förklara varför man behöver sticka ett barn i fingret vid hälsokontroll är allt för krångligt.

– Vi ska ha dem dels på svenska, arabiska, somaliska och engelska till en början för de är dem språken vi sett ett stort behov av, säger Lisa Björling en av de tre barnmorskorna som håller i projektet.

– Man märker att det tar längre och längre tid att få tolk och när man får en vill man bunta ihop allt man vill ha hjälp med, säger barnmorksan Pia Zetterman.

Filmerna ska kunna visas på surfplattor i rummen på kliniken och tanken är att det ska gå snabbt. Pilotfilmen handlar om epiduralläggning.

– Vi har upplevt att det är många kvinnor som inte vill ha en epidural för man tror att man blir förlamad av det och att det ska sitta i resten av live. Den har stort informationsvärde för oss, säger Lisa Björling.