Dagens gäst

Ondska och fasa i Niklas Rådströms senaste roman

18 min

Niklas Rådström debuterade som lyriker 1975 och har sedan dess blivit en av de starkast lysande stjärnorna på Sveriges litteraturscen med poesi, romaner och filmmanus. Nu är han aktuell med boken En Marialegend - en roman om livets mening som börjar brutalt.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Niklas Rådström.

För 20 år sen skaffade Niklas och hans familj ett fadderbarn från Rwanda. Han försvann under de omfattande folkmord som ägde rum i den centralafrikanska staten.

Vi hade fått ett foto på pojken och hans mamma samt ett personligt brev. Blicken jag mötte i fotografiet, den stannade kvar och det är den kvinnan jag började följa. Det blev början till boken, säger Niklas Rådström.

Boken inleds med att en familj utplånas av ett gäng drogade barnsoldater där mannen samt barnet mördas. Kvinnan gruppvåldtas och skjuts i ansiktet, men överlever.

Min bok handlar inte bara om det onda som händer, utan hur vi förhåller oss till att vilja hjälpa till och vår självbild att tillhöra det goda, samt vår maktlöshet, säger Niklas.   

Vi får följa tre huvudpersoner, flyktingkvinnan, en museiintendent i New York och Lucas Cranach, en stor målare på 1500-talet som försöker rädda en ovärderlig konstskatt.

Lyssna gärna på hela intervjun här om hur boken kom till. Niklas Rådström berättar också om att dramatisera bibeln.

Man får bara frågan en gång i livet, så det var bara att tacka ja. 

p4extra@sverigesradio.se