STUDIO ETT MÅNDAG 11 APRIL

Lurade över 100 flickor att posera nakna på nätet

9:45 min

Idag inleddes rättegången mot den man som misstänks ha lurat över hundra barn att posera nakna och onanera framför sina webbkameror. De drabbade finns över hela landet och mannen har kontaktat dem via olika populära internetsajter. Ekots reporter Joel Wendle fanns på plats i Borås tingsrätt under rättegångens första dag.

– Den misstänkte mannen har själv utgett sig för att vara i många fall en jämnårig flicka, och i andra fall en ung kille på på olika internetsidor. Flera av flickorna har trott att de har haft en ömsesidig sexuell relation med en jämnårig flicka när de har skickat sina filmer och bilder till honom, säger Joel Wendle.

Det här är det mest omfattande åtalet hittills när det gäller övergrepp på nätet, det handlar om totalt 114 barn. Men det är sannolikt många fler som polisen ännu inte fått tag i, det menar journalisten och författaren Caroline Engvall som har haft kontakt flera barn som utsatts för sexbrott.

– Förövarna har ofta ganska avancerade strategier och använder olika typer av manipulation och de är ofta otroligt skickliga på att hitta de här barnen. Och idag är det lättare våldta flera barn samtidigt, via nätet, säger Caroline Engvall