Strejk i skärgårdstrafiken

1:42 min

Sedan midnatt är flera avgångar i Waxholmsbolagets trafik inställda på grund av strejk. Det sedan Sjöbefälsföreningen har sagt nej till medlarnas bud.

– Vi är fortfarande långt ifrån varandra och vi saknar ett tillmötesgående från Almega, säger Mats Jäderland, vd vid Sjöbefälsföreningen.

Tvisten gäller bland annat lönesättning. Fackförbundet Sjöbefälsföreningen vill att lönen sätts utifrån antal år i yrket, men arbetsgivarorganisationen Almega vill ha individuell lönesättning.

I helgen la medlarna ett bud till parterna. Almega sa ja, men fackförbundet sa alltså nej. På måndagen har Sjöbefälsföreningen lagt eget bud direkt till Almega. Strax efter lunch sa arbetsgivarorganisationen nej till det budet.

– Vi pratar om 8-10 procent. Facket vill i sitt förslag även återinföra tarifflön, vilket vi inte ser något skäl till, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega, till TT.

Men parterna kom inte överens och vid midnatt var strejken ett faktum.

I Stockholm berörs flera av rederierna som kör passagerartrafik i skärgården. Även färjorna Djurgårdsfärjorna omfattas av strejken.

"Waxholmsbolaget är inte part i konflikten och kan inte påverka förhandlingarna", skriver Waxholmsbolaget i ett pressmeddelande

Just nu är det oklart hur trafiken påverkas om strejken pågår längre än den 14 april. 

Aktuell trafikinformation: Waxholmsbolaget