Polisen: Därför tvingades vi avliva sälkuten

1:50 min

Det slutade sorgligt för den sälkut, som under förra veckan kröp upp på land i centrala Gävle. I fredags tvingades sälen avlivas då kuten inte åt ordentligt och troligtvis skulle ha frusit ihjäl.

Det var i måndags som en liten förvirrad sälunge hittades mitt i centrala Gävle. Polisen lyckades få tillbaka sälen i Gavleåns vatten för att leva vidare, men två dagar senare kröp sälungen upp på land igen vid åkanten vid slottet. 

Och nyheten om den lilla sälkuten spred sig snabbt. Många har varit ute och kollat efter kuten, fotograferat och undrat vad som skulle hända med den. Tyvärr slutade inte allt gott den här gången. 

I fredags avlivades sälkuten då kuten helt enkelt inte mådde bra. 

– Vi fick beskedet från specialister att det kunde handla om en så kallad svältkut. Sälkutar har väldigt kort tid på sig att lära sig äta, och när de stöts ifrån från modern hinner de inte lära sig äta fast föda. Allt tydde på att det var det här som hade skett med den här kuten, säger polisens presstalesman Mikael Hedström till Morgonens Martin Svensson och Frida Olsson. 

När sälar inte äter ordentligt blir deras fettlager för tunt och vattnet blir för kallt. Det var troligtvis därför den lilla sälkuten tog sig upp på land, för att klara sig. Sälen hade sannolikt frusit ihjäl om inget hade gjorts. 

Men det var ett svårt beslut att fatta från polisen sida.

– Det var ett extra tungt beslut att ta. Vi såg ju att det blev en riktig följetong på Facebook, vi har nått över 560 000 människor. Kuten har även blivit uppmärksammad i New York, våra grannländer och Europa. Ja, det är väldigt tragiskt, säger Mikael Hedström.