Kan AP-fonderna rädda ärtodlingen?

15 min

Nedläggningen av Findus fabrik i skånska Bjuv har väckt starka reaktioner. Bland annat har den startat en debatt om vilket ansvar aktieägarna har när det gäller första AP-fonden, som har ett sort aktieinnehav i det riskkapitalbolag som är storägare i företaget Nomad Food, som i sin tur äger Findus. Vår gäst Sophie Nachemson-Ekwall forskar i bolagstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm och säger att AP-fonderna har en reglering som gör att de tvingas lämna välja bort investeringar i Sverige.

– Våra pensionspengar och första AP-fonden borde ta det sociala ansvar som de själva säger sig vilja ta. Jag tycker de ska ta ut sina pengar ur riskkapitalbolaget, istället för att medverka till att lönsam produktion flyttas ur Sverige, säger Daniel Sestrajcic som är skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Mats Persson är ledamot i Pensionsgruppen och representerar Liberalerna, han menar att politikernas uppdrag inte ska vara att styra AP-fonderna, de ska göra det mer attraktivt att driva företag i Sverige istället.

– Vi värnar internationalisering i Sverige, det är en viktigt tradition. Vi bekämpar protektionism och att låta pensionsföretag satsa pengar i företag som lämnar Sverige. Det skulle innebära att AP-fonderna inte fick investera i internationella företag som till exempel Volvo eller Ericsson, säger han.