Två veckor in på pensionen fick han mardrömsbeskedet

4:56 min

Det hade inte gått mer än två veckor sen Ingemar Karlsson gått i pension när han fick beskedet att han hade Parkinsons sjukdom.

De flesta människor i dag längtar till dagen då de går i pensionen. Dagen då de kan ta tillvara på varenda dag och kanske flytta till solen i något annat land. Ingemar Karlsson nådde den dagen och skulle börja njuta av tillvaron där jobbet inte hela tiden var i fokus. Men endast två veckor in på pensionen så fick han chockbeskedet: Du har Parkinsons sjukdom.

– Det blev som en chock att man fick den diagnosen. Jag frågade läkaren hur många år jag hade kvar. Då sa läkaren att det inte var en dödlig sjukdom, och man har fem till tio goda år. Sen blir sjukdomen sämre och sämre för det finns inget botemedel.

Diagnosen fick han som pensionär men redan långt innan det hade han misstänkt att allt inte stod rätt till.

– Jag hade ju haft diagnosen ett år innan egentligen men det är svårt att fastställa. Det är endast uteslutningsmetoden och till slut kommer man fram till att det ändå är Parkinson.

En sak som lurade Ingemar Karlsson i att tro att det inte var Parkinson var att han sedan tidigare var diabetiker.

– Jag trodde att det hade med sockret att göra hela tiden. Det blev en remiss in till neurologen och där fick jag gå fram och tillbaka i korridoren, och då sa läkaren att det förmodligen är Parkinson. Gången efter så konstaterades det att det var Parkinson.

Trots att han har Parkinson och lever med sjukdomen varje dag så har Ingemar Karlsson lärt sig att leva med sjukdomen. Han har lärt sig hantera den trots att den har gjort vardagen en aning svårare. Trots att han märker av den varje dag så försöker han hela tiden se det positiva i det.

– Du ska leva som vanligt, sa läkaren till mig. Jag gör vad jag tycker och om det inte går så får jag välja något annat. I dag har jag ingen skjorta för jag har svårt att få in knapparna.