Finnblicken

Finsk au pair i Stockholm: Det är inget lyxliv

9:01 min

Nittonåriga Julia Lindgren flyttade från sin egen familj i Esbo utanför Helsingfors till en ny familj i Täby i Stockholm för att jobba som au pair.

De flesta au pairer finner sina värdfamiljer på nätet. De finns flera organisationer som förmedlar servicen.

Enligt en av de största nätsidorna, AuPairworld, registrerade sig över 1000 personer från Finland med önskemål om att få åka till just Sverige år 2015. Av de hade omkring 200 au pairer enbart Sverige som önskemål. 

Julia Lindgren är en av dem som beslöt sig för att flytta till Stockholm för ca åtta månader sedan för att jobba som au pair.

Julia kommer från en tvåspråkig familj i Finland, därför var flytten till Stockholm sommaren 2014 inte ett för dramatiskt beslut. Starten var tung och Julia erkänner att hon hade hemlängtan.

Speciellt i början var det jobbigt. På kvällarna när jag var ledig och inte kände någon i Stockholm gick jag ut på promenad och grät. Jag ville hem.

Barnflicka i stor villa i Täby

Med tiden började hon ändå vänja sig vid den nya vardagen med barnen i den stora villan i Täby. Julia bloggar om sitt liv som au pair. Hon vill visa den realistiska bilden av hur det är att flytta in i en annan familj och jobba som barnflicka.

Varför au pair i Stockholm?

– Det var en spontan idé. Jag ville flytta till Sverige, men jag kände mig inte redo att börja studera. Därför tänkte jag att jag kunde jobba som au pair. Jag tjänar lite pengar och samtidigt har jag tid att fundera på vad jag vill göra i framtiden. Min moster flyttade dessutom som au pair till Cypern när hon var ung, så jag har också gått lite i hennes fotspår.

”Inget lyxliv”

Julia är barnflicka i en familj med fem barn. Tvillingflickorna är fem år och pojkarna är åtta, tio och tolv år. Pappan jobbar utomlands och är hemma vartannat veckoslut och mamman jobbar hemifrån. Pappan är finsk och mamman finlandssvensk. 

Hur ser en vanlig dag som au pair ut?

– Jag vaknar vid halv åtta och hjälper till med frukosten. Jag gör tvillingflickorna klara för dagis, ser till att de äter sin frukost och borstar deras tänder. Efter det har jag ledigt några timmar. När barnen kommer hem från skola och dagis fixar jag mellanmål till alla. Sen spelar vi brädspel eller leker en stund. Efter det städar jag kanske köket eller hjälper till med annat som behövs.

Flickorna kommer hem vid två. Jag är ledig innan det och sen jobbar jag igen till klockan åtta på kvällen, så det är långa dagar.

Minns du din första dag med familjen?

– Vi åkte tillsammans med färjan över från Finland till Sverige. Det var en konstig dag. Jag var glad och ledsen på samma gång. Jag försökte att inte gråta eftersom vi hela tiden var tillsammans i samma hytt.

Hur är det att flytta till i första hand ett nytt land, men också till en ny familj?

– Det var väldigt konstigt i början, men jag har blivit van. Det var inte ett helt nytt språk, så det var lättare. Men jag har alltid älskat Sverige så jag var bara glad att jag fick den här möjligheten.

Många har kanske en bild av att jobbet som au pair är glamouröst och att man är en slags lyx-barnflicka, stämmer den bilden?

– Nej, det är ganska tufft egentligen. Du bor på samma ställe som du jobbar och så känns det som att du alltid måste vara beredd att hjälpa till, även om du är ledig. Och även om det är en rik familj så kan barnen vara jobbiga och testar dig, speciellt i början. Det är inget lyxliv.

Jag har lärt känna andra finska au pairer här i Stockholm, vilket är roligt. Det kan vara tufft emellanåt, därför är det bra att ha vänner som förstår vad man går igenom.

Vad gör du på fritiden?

– Jag träffar kompisar och har kul. Man är ganska ensam när man jobbar alla vardagar hemma och till sent på kvällen. Därför tycker jag om att vara social på helgerna och träffa kompisar.

Vad är det bästa med att vara au pair?

– Ganska många au pairer, precis som jag, flyttar hemifrån för första gången och då är det kanske lite lättare eftersom du inte genast är helt ensam. Men ändå blir man mer självständig, det finns ingen mamma som fixar allt.

Vad är jobbigast?

– Kanske det att man bor på samma ställe som man jobbar. Fast jag är ledig hör jag ju barnen. Ibland vill man ha lugn och ro, men med fem barn i huset är det inte så lugnt.

Har du många au pair vänner här i Stockholm?

– Genom min blogg har jag fått kontakt med andra finska au pairer här i Stockholm och det är roligt. Det är tufft att jobba som au pair, därför är det bra att ha vänner som förstår vad man går igenom. Någon som inte jobbat som au pair vet inte hur det är på riktigt, de kan bara gissa. Därför är det skönt att man har någon att prata ut med och fråga råd av.

Du har bara några månader kvar av din tid som au pair, vad händer sen?

– Jag ska söka till Stockholms universitet och jag hoppas att jag kommer in. Jag vill stanna i Sverige. Jag har alltid älskat Sverige!