Strejk påverkar skärgårdsbåtarna

0:31 min

Almega säger nej till Sjöbefälsföreningens nya bud i avtalskonflikten om skärgårdsfärjorna i Göteborg och Stockholm och i natt bröt strejken ut.

Redan vid lunchtid i går sa Almega nej till Sjöbefälsföreningens nya bud i avtalskonflikten, som man anser skulle medföra en alltför stor höjning av lönekostnaderna.

– Vi pratar om 8 till 10 procent. Facket vill i sitt förslag även återinföra tarifflön, vilket vi inte ser något skäl till, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega, till TT.

Strejken handlar i huvudsak om lönesystemet. Arbetsgivaren vill ha individuella löner medan facket Sjöbefälsföreningen vill ha kvar tarifflönessystemet.

– Jag kan inte se tolka det på något annat sätt än att det blir strejk, men det är långt kvar av dage, säger Mats Jäderland, VD för Sjöbefälsföreningen.

Följande linjer påverkas av strejken, skriver Styrsöbolaget på sin hemsida.

Linjerna som drabbas är 281-282 i södra skärgården och 286 Älvsnabbaren.

Snabbåten Rivö kommer gå enligt ordinarie tidtabell på linje 281. De andra morgonturer på linje 281 kommer köras med långsammare fartyg och har då ändrade tider.

Alla turer på linje 281 och 282 som avgår från Saltholmen 11.25 och senare går enligt ordinarie tidtabell.

På linje 282 trafikerar inte Brännö Husvik, Vargö, Styrsö Tången och Källö fram till klockan 13.00 på onsdagseftermiddagen och trafikeras sedan enligt ordinarie tidtabell.