Emelie vet hur det är att kämpa för att få adhd-diagnos

11 min

13-åriga Emelie Steen har adhd. Och hade inte hennes bror diagnosen så skulle mamma Daniella nog inte ha uppmärksammat Emelies problem.


Att ha barn med adhd kräver mycket:

– Hela vårt liv måste bestå av strukturer, allt måste planeras innan. Allt jag gör måste funka för dem, säger Daniella Pierre, mamma till Emelie och Max.

Redan när Max gick på lekis försökte hans föräldrar få en remiss till BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), men först sex år senare togs de på allvar.

– Vi har hela tiden fått höra att han är född sent på året, han är ung och kommer ikapp. Men när Max gick i nian fick han sin diagnos.

Och först när föräldrarna kunde släppa oron och problemen kring brodern hade de tid att upptäcka att Emelies beteende inte berodde på att hon hade en utåtagerande bror.     

Daniella tror inte heller att hon hade uppmärksammat Emelies problem, om det inte varit för att brodern gått igenom samma sak innan.

– Det är svårt att se på tjejer, de är mer tillbakadragna, är inte lika utåtagerande som killar.

För Emelie blev det en lättnad att få beskedet att hon har diagnosen adhd.

– Det var skönt att veta varför man var som man var och inte bara var annorlunda. Att det beror på en viss sak att man var som man var.