Satirbråk mellan Tyskland och Turkiet

1:55 min

I Tyskland har kontroversen efter en niddikt om den turkiske presidenten försatt förbundskansler Merkel i en pinsam och politisk knipa. Turkiet kräver att satirikern Jan Böhmermann ställs inför rätta.

Den kände satirikern Jan Böhmerman rabblade i sitt tv-program Neo Magazin Royale i public serice-kanalen ZDF upp ett antal medvetet nedsättande uttalanden om den turkiske presidenten Erdogan. Talet innehöll rader om statschefens genitalier och sexuella förehavanden för att, som Böhmerman noggrant påpekade, visa var gränsen för yttrandefrihet går.

Det hela är en reaktion på en händelse för några veckor sedan när Ankara protesterade mot en omskriven sång i ett satirprogram om Erdogans auktoritära ledarstil, fängslande av journalister och våld mot kurder. Då kritiserades den tyska regeringen för att inte tillräckligt ta ställning för yttrandefrihet.

Om den officiella tystnaden var en strategi för att få det hela att rinna ut i sanden blev effekten den rakt motsatta när Jan Böhmermann tog upp tråden.

Den här gången teg Merkel inte, utan förklarade i ett telefonsamtal med den turkiske premiärministern att hon själv tyckte att inslaget var medvetet sårande men att det hur som helst redan hade raderats från programmets hemsida. Det var inte tillräckligt för den turkiska ledningen som nu kräver att Böhmermann ställs inför rätta för förolämpning av ett utländskt statsöverhuvud - en begäran som enligt tysk lag måste avgöras av regeringen.

Vilket beslut som än fattas har Merkels dilemma blivit tydligt. I ena vågskålen ligger möjligheten att förarga Erdogan som man är beroende av i flyktingfrågan. I den andra visa att Tyskland inte underkastar sig några påtryckningar från Turkiet, särskilt inte i frågor om grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet.