Malmö

De plockar upp efter andra

Ivan Rodriguez och Anna Kozlowska blev trötta på nedskräpnigen i Malmö och bestämde sig för att ta saken, eller skräpet, i egna händer.

– Vi är ute och går mycket om helgerna och så tänkte vi att det är så mycket skräp som ligger omkring, plast och sådant som inte ska ligga där. Då tänkte vi att vi kunde passa på att plocka lite skräp på vägen någon gång. Vi kontaktade lite vänner och startade den här gruppen, säger Ivan Rodriguez.

De startade gruppen "Malmö- Sveriges renaste stad" och från att först vara några vänner som sågs och plockade skräp har gruppen växt. Nu har den 23 medlemmar och varje helg ses de för att umgås, dricka kaffe och städa upp på Malmös gator.

Gruppen jobbar både för att göra Malmös gator snyggare och för att dra sitt strå till stacken för ett miljövänligare samhälle. Värst av allt skräp är plasten.

– Plasten hamnar i vattnet, sedan i havet och där försvinner det inte på flera år. När man bombarderas av all information av media och forskning så känner man sig lite hopplös. Hur ska man kunna påverka just det? Det här gör en lite lugnare, säger Anna Kozlowska.

Eva Lindberg som är helt ny gruppen tycker det är viktigt att engagera sig.

– Jag tror att det är bra för samhället. För min del har jag med mig från Australien att där jobbar alla med något som har med volontärarbete att göra. Jag tror att det sporrar oss att hålla undan efter oss sedan i längden, säger Eva Lindberg.