Fortsatta förhör med 23-årige svensken

2:52 min

Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson rapporterar från Belgien att fortsatta förhör hålls med de gripna, bland annat den 23-årige svensken.

– Han förhörs av belgisk polis och underrättelsetjänst och kommer också under dagen att få en advokat, vad jag har förstått, rapporterar Jan Andersson, Sveriges Radios korrespondent på plats i Bryssel.

Enligt olika uppgifter pågår razzior på olika adresser i Bryssel, men det är inget som än så länge är bekräftat av belgisk polis eller den federala åklagaren.

Interpol har gått ut med en efterlysning på två personer, en 23-åring och en 15-åring.

– Det är ett brödrapar som uppges vara på väg till Europa för att hämnas en belgisk släkting som ska vara fängslad på det amerikanska fängelset Guantanamo, rapporterar Jan Andersson.

Han säger också att enligt obekräftade uppgifter ska gruppens plan egentligen ha varit att slå till mot fotbolls-EM i Frankrike i början av juni, inte mot flygplats och tunnelbana i Bryssel.

Många av de uppgifter som cirkulerar från utredningen är obekräftade. Hur ser polis och åklagare på att utredningen läcker?

– Många kritiska röster har höjts just mot att det ska finnas så många läckor, men det finns också uppgifter om att polis och åklagare medvetet läcker felaktiga uppgifter, säger Jan Andersson.

– Vissa terrorexperter säger att det skulle vara förvånande om de misstänkta pratade, med tanke på att de har misslyckats med sina terrordåd.

Vad skulle förklaringen vara till att man läcker ut felaktiga uppgifter?

– Att helt enkelt ge medierna det de vill ha, men också att inte lämna ut uppgifter som kommer från gärningsmännen, eftersom det skulle kunna vara meddelanden till sympatisörer.