Livstycket i Tensta ställer ut på Nordiska muséet

3:29 min

Kvinnorna från kunskaps-och designcentret Livstycket visar upp nya mönster på Nordiska muséet. 

På Livstycket kombineras konstärlig verksamhet med undervisning i svenska språket och samhällskunskap. Snart öppnar utställningen på Nordiska museet.

– Vi kommer ha en stor modevisning som kommer vara inspirerad av Japan. Vi kände att det är så svårt i världen just nu och många av våra deltagare kommer från svåra delar av världen. På så sätt blev den en vila av att gå över ån och titta på ett annat land, säger Birgitta Notlöf som är verksamhetschef på Livstycket i Tensta.

När Livstycket utbildar kvinnor som aldrig gått i skola i sina hemländer är hela processen viktig.

– Alla mönster som du ser hos oss har en historia. Historien med mönstret som vi ska trycka nu är att lära kvinnor som inte fått möjlighet att gå i skolan svenska ord, säger Birgitta Notlöf.

Hon berättar att processen börjar i köket och med mat. På mönstret som ska ställas ut på Nordiska museet finns bland annat frukter och köksredskap i många färger. Och hela vägen från första skissen i blyerts - till färdigt mönster - finns eleverna med.

Medan man ritar ska det bli lättare att lära sig nya svenska ord.

Det gäller att förankra de nya orden. När man inte gått i skolan så har de inte skelettet att plocka in nya ord, säger hon.

Eleven Khadija Mohamad kommer till Livstycket varje dag och trivs i verksamheten. Hon har lärt sig mycket svenska här.

– Jag lär mig brodera, sy med symaskin och trycka mönster här. Jag gick inte i skolan i Somalia och kunde varken läsa eller skriva och jag förstod ingen svenska alls under lång tid. Men här på Livstycket har jag kompisar och bra lärare. Jag är jätteglad av att få vara här, säger hon.