RFSL: Insändare kränkande för hbtq-personer

1:38 min

RFSL Blekinge riktar skarp kritik mot lokaltidningarna Blekinge läns tidning och Sydöstran efter att de publicerat en text som enligt RFSL är kränkande mot hbtq-personer.

I dagens ros-texten på insändarplats uppmanas gaypersoner bland annat att "Hålla sig för sig själva och lämna oss normala människor i fred".

– Det är oacceptabelt, det här är direkt kränkande mot hbtq-personer. Det är kränkande för i formuleringen kan man antyda att skribenten vill att de ska gå in och gömma sig bakom stänga väggar och dörrar, säger Anne-Sophie Emilsson Sriwong, ledamot i RFSL Blekinge.

Borde inte publicerats

Kerstin Årmann som är ansvarig utgivare på BLT säger texten inte borde publicerats över huvud taget, eftersom den är en kommentar till en insändarartikel som aldrig publicerats i BLT. Och om den skulle ha publicerats borde den ha redigerats eftersom innehållet är olämpligt. Varför det inte gjordes beror på den mänskliga faktorn.

– Det är ett misstag, som den är nu är den inte lämplig för publicering, säger Kerstin Årmann.

Redigerade texten

Sydöstrans ansvariga utgivare Gunnar Svensson säger att de valde att redigera bort ordet "normala" från texten och tycker inte att texten är kränkande utan det.

– Vi valde att redigera texten för att inte folk skulle ta illa upp i onödan. Man ska inte peka ut människor som onormala, det tycker vi är kränkande, säger Gunnar SVensson.

Dagens ros-texten är ett svar på en insändare i Sydöstran från en skribent som vill lägga ner pridefestivalerna och kallar dem "en skymf mot alla vanliga, samkönade Svenssonpar."