Finnblicken

En av Finlands kändaste modebloggare: Svårt att slå igenom i Sverige

15 min

Linda Juhola är en av Finlands populäraste modebloggare. Hon har läsare också utanför Finland. Men att slå igenom i Sverige tror Juhola ändå är svårt.

Linda Juhola har blivit känd i Finland för sin modeblogg P.S. I love fashion. Bloggen blev av företaget Cision år 2013 listad som Finlands fjärde mest populära blogg.

Juhola har varit bosatt i Stockholm sedan 2010. I Sverige kan hon fortfarande vara relativt anonym.

– Det är ganska skönt, här kan man vara i fred. Det finns förstås också många finländare här, så ibland händer det att jag blir stoppad på gatan, säger Linda Juhola.

Här i Sverige är bloggande stort. Antalet läsare jag har, i förhållande till vad svenska bloggare har, är ganska litet.

Skriver på finska och engelska

Enligt Juhola har hennes blogg omkring 60 000 läsare varje månad. Den största delen av läsarna kommer från Finland, men hon har också besökare från hela världen.

80 procent av läsarna bor i Finland. Men jag har också många läsare i exempelvis Polen och Tyskland.

Bloggen skriver Linda på finska och engelska. Hon har i alla fall inte ännu börjat blogga på svenska.

– Jag har funderat på att använda också svenska i min blogg, men just nu tar bloggen redan mycket av min tid, så jag håller mig till finska och engelska.

Juhola tror att det vore svårt att slå igenom i Sverige.

– Här i Sverige är bloggande stort. Antalet läsare jag har, i förhållande till vad svenska bloggare har, är ganska litet.

När jag gick med i en portal, då började jag få lön. Innan det var det mer en hobby.

Modebloggare kan tjäna i klass med läkarlön

Helsingin Sanomat skrev i september 2014 att de finska bloggarna kan tjäna lika mycket som en läkare, omkring 6000 euro i månaden, om det går bra. 

När kunde du börja leva på bloggandet?

– När jag gick med i en portal, då började jag få lön. Innan det var det mer en hobby.

Rör du dig också i klass med läkarna?

– Det vill jag egentligen inte kommentera. Men det jag kan säga är att jo, det ligger något i påståendet, säger Linda Juhola.

Höstens mode

– Det hetaste i höst är helt klart bomberjackan. Höstens trendfärg är armégrön, men också många fler färger är inne i höst.

Vilka är dina egna största modemissar?

– Leggings var väldigt populära för ett par år sedan, då använde jag dem en hel del och ofta kanske med en lite för kort tröja som nätt och jämnt täckte rumpan. Det skulle jag verkligen inte göra idag, säger Linda Juhola.